Plazmolifting: podmlađivanje kože

Sada je moderno biti njegovan, mlad, lijep. Ali mladost je postepeno prolazna pojava, a kako želimo da je zadržimo što duže, kozmetolozi nam daju ovu priliku razvijajući, prezentujući i primenjujući najnovije, najefikasnije tehnike, procedure podmlađivanja. Ali kakav izbor iz čitave široke lepeze savremenih kozmetičkih procedura treba da napravi osoba koja želi da produži mladost i lepotu, podmladi kožu i dovede svoj izgled u red? Ovaj članak detaljno otkriva suštinu jedne od najnovijih tehnika - plazmoliftinga, govori o sigurnosti i visokoj efikasnosti ove tehnike.

Šta je plazmolifting

plazma špric za podmlađivanje

Ljudska krv sadrži ogroman potencijal koji može stimulirati sve resurse organizma, toliko mu potrebne u borbi protiv procesa starenja i promjena vezanih za starenje, podmlađivanju kože i općem obnavljanju tkiva. A postupak plazmoliftinga doprinosi vrlo efikasnom otkrivanju, manifestaciji svega ovog potencijala. Šta je plazmolifting, na čemu se zasniva, kako se izvodi ovaj kozmetički zahvat koji efikasno podmlađuje kožu i potkožno tkivo?

Plasmolifting je kozmetička procedura, nehirurška tehnika kojom se vrši podmlađivanje kože, aktiviranje procesa regeneracije tkiva u ljudskom tijelu. Ovo je najnovija metoda koja je revolucionirala kozmetologiju. Osnovni principi i ideje tehnike, kao i svega genijalnog, vrlo su jednostavni. Ovaj kozmetološki postupak, njegovi glavni koncepti, zasnivaju se na restorativnoj sposobnosti krvne plazme bogate trombocitima ljudskog pacijenta. Dobivena plazma se ubrizgava u problematična područja kože. Zahvaljujući ovakvim injekcijama, ljudsko tijelo dobiva snažan poticaj da aktivira prirodne procese podmlađivanja i regeneracije.

Ovakva stimulativna svojstva plazme bogate trombocitima osiguravaju stvaranje stanica kože iz matičnih stanica, normalizaciju metaboličkih procesa, stvaranje molekula hijaluronske kiseline, stimulaciju cirkulacije krvi i povećanje proizvodnje elastina i kolagena. Počinje podmlađivanje kože i dubljih potkožnih tkiva.

Ova kozmetička procedura ima mnoge druge sinonime, na primjer, ACR - autologno ćelijsko podmlađivanje, autorejuvenacija kože, autoplazma terapija kože, revitalizacija kože plazmom, biorevitalizacija plazmom, hemorejuvenacija, biorevitalizacija plazmom, "drakuloterapija".

Postupak plazmoliftinga je dijelom sličan biomezoterapiji, jer se za injekcije koriste biomaterijali pacijenta, čime se osigurava potpuna kompatibilnost bioloških komponenti i eliminira mogućnost komplikacija u vidu alergijskih reakcija.

Plazmolifting je sličan kozmetološkoj proceduri pod nazivom ReGen Lab, koju su razvili švicarski stručnjaci, a koja također podmlađuje kožu i potkožno tkivo. Ali to je skuplji postupak i zahtijeva skupi hardver.

Istorija pojave plazmoliftinga

Rani prethodnici ove metode uključuju autohemoterapiju (transfuzija krvi pacijenta iz vene u mišić zadnjice radi stimulacije zaštitne funkcije tijela), koja se u medicini koristi više od stotinu godina, kao i plazma terapija, metoda za liječenje određenih bolesti intravenskom primjenom krvne plazme.

Prvi eksperimenti za podmlađivanje ljudske kože koji su neposredno prethodili pojavi metode plazmoliftinga izvedeni su u SAD prije nekoliko desetljeća. Kao rezultat ovih istraživanja pojavila se kozmetološka procedura pod nazivom PRP terapija (PRP-Plateled Rich Plasma - plazma bogata trombocitima). A postupak plazmoliftinga se smatra modifikacijom PRP terapije, patentirali su ga stručnjaci 2004. godine.

Mehanizam uticaja

Trombociti, pored svoje glavne funkcije - ubrzavanja zgrušavanja krvi, u stanju su lučiti proteine faktora rasta koji stimuliraju proces diobe i rasta stanica. Nakon ozljede, trombociti se obično nakupljaju u blizini rane, započinju proces zaustavljanja krvi, kao i obnavljanja oštećenog područja.

Da bi se ćelije natjerale da se umjetno obnavljaju, čime se proizvodi podmlađivanje kože, treba nanijeti malu ozljedu, na primjer, kao kod hemijskog pilinga, ili prevariti tijelo pacijenta isporukom trombocita na željeno područje. Takva akcija će poslužiti kao signal za početak procesa regeneracije.

Dakle, plazma bogata trombocitima, kada se ubrizgava u prava područja, pomaže u obnavljanju ćelija kože. Fibroblasti (ćelije vezivnog tkiva) počinju efikasno da proizvode elastin, kolagen i hijaluronsku kiselinu, ubrzava se i formiranje novih ćelija kože i dolazi do podmlađivanja kože.

Opseg plazmoliftinga

Postupak plazmoliftinga uglavnom je uobičajen u području kozmetologije. Veoma efikasno i brzo, bezbolno podmlađivanje kože je njena zasluga. Ali i ovaj kozmetički postupak se uspješno koristi u trihologiji, jer je efikasan način u borbi protiv ćelavosti i gubitka kose. Nakon nekoliko sesija plazmoliftinga, struktura kose se obnavlja, njihov gubitak prestaje i počinje proces zdravog rasta kose. Za liječenje gubitka kose i ćelavosti može biti potrebno 2 do 10 postupaka plazmoliftinga, ovisno o općem stanju kose.

Postupak plazmoliftinga se uspješno koristi u stomatologiji za ubrzavanje procesa ugrađivanja implantata i liječenje parodontitisa.

Indikacije za plazmolifting

plazma tretman za podmlađivanje kože

Postupak punjenja plazmom ima sljedeće indikacije za njegovu provedbu:

 • ljuštenje i suha koža;
 • sprečavanje pojave strija uz nagli gubitak težine;
 • starost preko 25 godina. Mimičke i male bore - starije od 35 godina;
 • kršenje osnovnih svojstava kože zbog gubitka težine;
 • primarni znaci prolapsa kože, smanjenje njene čvrstoće, elastičnosti;
 • ubrzanje procesa regeneracije kožnog tkiva nakon laserskog i hemijskog pilinga;
 • akne i druge dermatološke bolesti;
 • staračka elastoza, "siva" koža;
 • obnavljanje kože nakon jakog izlaganja UV zracima (tamnjenje od sunca, solarijum);
 • rijetka dosadna kosa;
 • ćelavost i perut;
 • korekcija lošeg efekta injekcija botoksa.

Kontraindikacije za plazmolifting

Postupak plazmoliftinga ima sljedeće kontraindikacije za njegovu provedbu:

 • mentalni poremećaji;
 • ozbiljno opuštanje kože;
 • bolesti krvi;
 • poremećaji imuniteta;
 • hronične bolesti;
 • pogoršanje raznih kroničnih bolesti;
 • dijabetes melitus u teškim oblicima;
 • bolesti različitih unutrašnjih organa pacijenta;
 • alergija na antikoagulanse koji se koriste u proizvodnji injekcija;
 • menstruacija;
 • onkološke bolesti;
 • hipofibrinogenemija;
 • abnormalnosti i disfunkcije trombocita, nizak broj trombocita (ispod 100. 000 po 1 µl);
 • nizak hemoglobin (nivo ispod 100 g po 1 litri);
 • groznica, visoka temperatura;
 • trudnoća;
 • upotreba antibiotika;
 • period laktacije;
 • antitrombocitna terapija;
 • koristite manje od dva dana prije postupka NSAID (nesteroidni protuupalni lijekovi), na primjer, aspirin, analgin;
 • upala kože u području injekcije.

Ova kozmetička procedura ima sljedeća glavna ograničenja nametnuta pacijentu prije nego što se provede:

 • zabrana odlaska u solarijum;
 • zabrana dobijanja prirodne preplanule kože;
 • zabrana posjećivanja bazena i sauna.

Postupak plazmoliftinga: izvođenje

plazma centrifuga protiv starenja

Prije započinjanja postupka preporučuje se podvrgnuti nekim pregledima: biohemijskim i kliničkim pretragama krvi, testovima krvi na prisutnost zaraznih bolesti. Zatim se pacijentu uzima krv iz vene u epruvetu koja sadrži gel za odvajanje i antikoagulant. Volumen uzete krvi ovisi uglavnom o individualnim i biološkim karakteristikama pacijenta. Obično je oko 10-20 ml. Zatim se pomoću posebne centrifuge krv dijeli na tri frakcije:

 • ćelijska komponenta (leukociti i eritrociti);
 • plazma bogata trombocitima (otprilike 1 milion po 1 µl);
 • plazma siromašna trombocitima (manje od 150. 000 po 1 µl).

Krvna plazma obogaćena trombocitima ubrizgava se mikroinjekcijama u problematična područja, prethodno tretirana antiseptičkim rastvorom. Nakon njegovog uvođenja, fibroblasti se postavljaju duž Langerove linije (linije prirodnog istezanja vezanog za starenje). U procesu stimulacije stvaranja elastina i kolagena dolazi do zatezanja kože. Tehnika mikroinjektiranja općenito je slična mezoterapiji.

Ako je potrebno, može se koristiti aplicirana anestezija posebnom kremom. Na kraju postupka, područja na kojima je urađen plazmolifting još jednom se tretiraju antiseptikom. Tokom prva 3 dana nakon plazmoliftinga, pacijenti obično imaju crvenilo i ljuštenje kože, kao i njeno blago potamnjenje. Na površinskom sloju kože mogu se pojaviti male bore. Obično nestane nakon tri dana.

Trajanje postupka se uglavnom kreće od 40 do 50 minuta. Osnovni kurs plazmoliftinga je 4 sesije sa frekvencijom od 1 sesije u jednoj do dve nedelje. A da bi se zadržao, učvrstio postignuti učinak, potrebno je ponoviti oko 2 kursa plazmoliftinga godišnje.

Kako bi spriječili neugodne nuspojave, autorima plazmoliftinga zabranjeno je dalje modificirati metodu, na primjer, dodavanjem drugih komponenti, vitamina, u plazmu bogatu trombocitima.

Postupak plazma podmlađivanja kože ima najvažniju prednost u odnosu na druge kozmetičke zahvate – vremenom se proces stimulacije proizvodnje kolagena, odnosno poboljšanja opšteg stanja kože, podmlađivanje kože nastavlja i u narednim mjesecima, do godinu dana. inkluzivno.

Procedura plazmoliftinga: efikasnost

U 40 posto slučajeva učinak je primjetan gotovo odmah nakon plazmoliftinga. U svim ostalim slučajevima ovaj kozmetički zahvat se ne manifestira odmah, rezultati se pojavljuju nakon otprilike 2 sedmice. Za postizanje izraženijeg, boljeg efekta stručnjaci preporučuju nekoliko postupaka. Tada će podmlađivanje kože tretiranog područja biti vrlo uočljivo. Rezultati postupka mogu trajati do dvije godine.

Dobiveni efekat se može uporediti sa hemijskim pilingom kože vrata i lica: postaje mlađa, elastičnija, poboljšava se njena boja, izglađuju se fine bore. Najuočljiviji rezultat nakon procedure je efekat "porculanske kože" - koža postaje vrlo baršunasta, meka, glatka, kao da sija iznutra. Procedura plazmoliftinga je efikasna tek kada se pojave prvi znaci starosnih promena i starenja kože. Tek tada njegovom primenom možete efikasno podmladiti kožu. Ako postoje dublje bore ili nejasan oval lica, onda ova kozmetička procedura neće dati dobre rezultate.

Ispod je prosječno preporučeno trajanje kursa plazma liftinga, kao i rezultati dobijeni za sljedeće najčešće probleme kože:

 • ptoza kože. Rezultat: povećan turgor i tonus kože. 4-6 procedura 1 sesija u 7 dana.
 • Bore. Rezultat: smanjenje dubine i broja bora, usporavanje toka starosnih promjena. 4-6 procedura za 1 sesiju svakih 7 dana.
 • Fotostarenje. Rezultat: eliminacija ili smanjenje hiperpigmentacije, fotostarenja. 4-6 procedura za 1 sesiju svakih 7 dana.
 • Umorna koža. Rezultat: smanjenje krugova ispod očiju, otoka, kao i poboljšanje tena, lokalno povećanje imuniteta kože. 2-4 tretmana, 1 tretman svakih 7 dana.
 • Problemativna koža. Rezultat: smanjene manifestacije akni, poboljšano stanje kože, njeno olakšanje. 4-6 procedura za 1 sesiju svakih 7 dana.
 • Suva koža. Ishrana i hidratacija, aktivacija metaboličkih procesa. 2-4 tretmana, 1 tretman svakih 7 dana.
 • Gubitak kose, ćelavost. Rezultat: inhibicija procesa odumiranja folikula dlake, aktivacija rasta dlake. 4-6 procedura za 1 sesiju svakih 7 dana.
 • Suva, tanka kosa. Rezultat: povećana opskrba krvlju i ishrana folikula dlake, obnavljanje strukture kose. 2-4 tretmana 1 tretman svakih 7 dana.
 • Problem peruti, masnog vlasišta. Normalizacija rada lojnih žlijezda, eliminacija peruti. 4-6 procedura 1 sesija svakih 7 dana.

Postupak plazmoliftinga: sigurnost

Plasmolifting je apsolutno sigurna kozmetička procedura koja omogućava gotovo bezbolno podmlađivanje kože bez ozbiljnih naknadnih komplikacija. Injekcije plazme bogate trombocitima nisu imunoreaktivne i netoksične, jer se, kao što je već spomenuto, takva plazma dobija iz krvi pacijenta bez dodavanja dodatnih supstanci i lijekova. Budući da postupak podmlađivanja plazmom pomaže aktiviranju skrivenih resursa tijela, takvo podmlađivanje kože ne izaziva nikakve reakcije odbacivanja. Moguće su male komplikacije, kao što su fleke na koži, njeno crvenilo, nekroza, hipopigmentacija. Takođe, ova kozmetička procedura nema period oporavka. Treba napomenuti da su takve komplikacije teoretski moguće, ali je šansa za njihovu pojavu izuzetno mala.

Kombinacija sa drugim postupcima

Procedura plazmoliftinga savršeno se kombinira s drugim kozmetičkim postupcima protiv starenja, na primjer, sa svim vrstama pilinga i laserskim resurfacingom. Tada će se podmlađivanje kože najefikasnije manifestirati. Također, ova kozmetička procedura je savršena za pripremu kože prije plastične operacije i poboljšanje njenog stanja, izgleda u postoperativnom periodu oporavka. Da bi se postigla najveća efikasnost metode plazmoliftinga, može se kombinovati sa drugim laserskim procedurama:

 • hijaluronoplastika laserom će pripremiti kožu za povećanje sadržaja hijaluronske kiseline;
 • laserska fototermoliza će vam omogućiti da konsolidirate rezultate dobivene plazmoliftingom;
 • kombinovani laser će pojačati rezultirajući efekat podmlađivanja.

Postupak plazmoliftinga: cijena

Sam postupak plazmoliftinga je jeftin, budući da je sam pacijent dobavljač plazme bogate trombocitima, centrifuga obavlja posao podjele krvi na frakcije, a injekciju dobivenog lijeka može obaviti kozmetolog obučen za mezoterapiju. injekcije. Glavna komponenta cijene postupka plazmoliftinga je intelektualno vlasništvo. Ali ova kozmetička procedura nije tako skupa.

Ukupni trošak se formira uzimajući u obzir broj i površinu tretiranih površina.