Fototermoliza je moderan način podmlađivanja

neablativno podmlađivanje lica

Ne sviđa vam se kako izgleda vaša koža? Možda je vrijeme da razmislite o efikasnim metodama podmlađivanja? U kojoj dobi je preporučljivo početi raditi ove procedure? Ovakva pitanja se pojavljuju kod gotovo svake žene nakon 30 godina. Proces starenja počinje u ranijoj dobi, ali u ovoj dobi to još ne primjećujemo.

Na sreću, moderna medicina i kozmetologija ne miruju i svojim pacijentima nude višestruke hardverske i injekcijske procedure, ali ovaj članak će se fokusirati na lasersku metodu pomlađivanja kože. U kozmetologiji se koriste različite laserske tehnike, ali se sve mogu podijeliti u dvije vrste:

 • ablativni (sa oštećenjem površinskog sloja kože);
 • neablativni (bez oštećenja površinskog sloja kože).

Kako brzo podmladiti kožu?

Postepeno se na koži pojavljuju bore, ona postaje dosadna, pore se šire. Laserska fototermoliza pomaže koži da brzo vrati mladost. Ova efikasna nehirurška metoda podmlađivanja kože pomaže u stimulaciji i korekciji ćelijske strukture bez destruktivnih promjena. Za fototermolizu se koristi laserski snop koji je podijeljen na mikrozrake. Tako je tokom postupka moguće kontrolirati dubinu i stupanj ekspozicije i spriječiti oštećenje gornjeg sloja epiderme.

Laserska fototermoliza lica pomaže u uklanjanju mimičkih bora, smanjenju proširenih pora, obnavljanju kože lica, vrata i dekoltea. Takođe pomaže u efikasnom uklanjanju pigmentacije kože, uklanjanju ožiljaka, strija, ožiljaka. Koristeći ovu metodu, možete se riješiti čak i najdubljih i najstarijih ožiljaka i strija. Djelovanje uređaja može se uporediti s djelovanjem pilinga ili poliranja, samo što je mnogo efikasnije. U procesu obrade kože na njenoj površini ostaju mikroopekotine. Tokom naknadnog perioda rehabilitacije gornji sloj kože odumire i odvaja se na prirodan način. U oštećenim područjima počinje se aktivno proizvoditi kolagen, što doprinosi stvaranju novih zdravih stanica. Već nakon nekoliko postupaka postaje vidljivo da je koža ujednačena, a nakon završetka tečaja postaje jasno da su kozmetički problemi potpuno izblijedjeli u drugi plan.

Aparat za fototermolizu lica

Lux1540 frakcijski neablativni laser kao dio Palomar Icon sistema pomaže u efikasnom i brzom rješavanju ne samo elementarnih, već i prilično složenih problema pacijenata u kozmetologiji.

Laser se koristi kada je potrebno otkloniti sljedeće probleme:

 • podmlađivanje dermisa;
 • uklanjanje bora;
 • uticaj na ožiljke i ožiljke;
 • postporođajne strije na koži;
 • bori se protiv gravitacione ptoze gornjih i donjih kapaka.

Prednosti uređaja čine ga traženim. Njegova povećana efikasnost je dugo dokazana brojnim pozitivnim kliničkim rezultatima. Uređaj se zasniva na podmlađivanju kože stimulacijom sinteze kolagena i obnavljanja kože. Laser stvara dobru dubinu ekspozicije - do 2 mm. 2-3 prolaza preko površine kože dovoljna su za postizanje dobre gustine izloženosti zračenju za poboljšanje strukture kože.

U poređenju sa drugim laserima, model frakcionog tipa pruža najbolju sigurnost i bezbolnost. Laser koristi odobrenu tehnologiju glatkih impulsa. Uređaj ne zahtijeva upotrebu dodatnog potrošnog materijala, što postupak čini ekonomičnijim.

Provođenje procedure

Laserska frakciona fototermoliza se izvodi nakon preliminarne pripreme kože. Prije zahvata potrebno ga je očistiti od viška sebuma, prašine i kozmetike. Budući da se tretman izvodi laserom, mjesta udara se tretiraju anestetikom. Nakon nekoliko minuta, anestetička krema se uklanja i nanosi se poseban gel kako bi se olakšalo klizanje uređaja. Prije postupka kreira se posebna shema obrade. Prosječno trajanje postupka nije duže od 30 minuta.

Tokom zahvata pacijent ne osjeća bol, može se primijetiti samo lagano peckanje ili peckanje. Općenito, postupak ne uzrokuje nelagodu i prilično je ugodan za pacijenta. Nakon završetka postupka, na kožu se nanosi krema za smanjenje hiperemije i otoka. Postupak frakcijske fototermolize se ponavlja nakon 2-3 sedmice. Svaku redovnu seansu zakazuje kozmetičar na individualnoj osnovi.

Njega kože nakon izlaganja uređaju

Laserska frakciona fototermoliza lica nežno deluje na kožu, tako da se ona dovoljno brzo oporavlja. Rizici od razvoja bilo kakvih komplikacija su potpuno isključeni, ali nakon zahvata neko vrijeme potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

 • u slučaju preosetljivosti kože izbegavati direktnu sunčevu svetlost 1 mesec. Ljeti se preporučuje korištenje kreme za sunčanje;
 • 2 nedelje nanesite hidratantnu kremu na tretirano područje koje treba da bude lagano i da ne začepljuje pore;
 • ne koristite pilinge i pilinge najmanje 2 sedmice.

Crvenilo i blagi otok su normalna reakcija organizma i to vrlo brzo prolazi, jer dolazi do regeneracije ćelija. Tok procedura je 4-8 sesija sa učestalošću jednom u 2-6 sedmica. Dodatna prednost ove tehnike je što se dobro slaže sa biorevitalizacijom, plazma terapijom i drugim metodama podmlađivanja koje imaju za cilj podmlađivanje kože i sintezu kolagena.

Vrste frakcijske fototermolize

Do danas postoji neablativna metoda pomlađivanja koja pomaže u poboljšanju stanja vrata, lica, očnih kapaka, uklanja strije i post-akne. Također se koristi za poboljšanje općeg izgleda općenito. Ova tehnika daje pozitivan rezultat u tretmanu pigmentacije kože i područja sa nedovoljno pigmentacijom. Djelovanje se produžava, što znači da se stanje kože poboljšava, a učinak traje nekoliko godina.

Ablativna tehnika se zasniva na upotrebi CO2 lasera. Usljed udara njegovog snopa dolazi do oštećenja epiderme na određenoj dubini. Zatim se u roku od tri mjeseca formira kolagen na tretiranom dijelu kože. Takav laser je u stanju eliminirati dovoljno izražene nedostatke. Pored glavnog lasera može se koristiti i erbijum laser čija je talasna dužina snopa nešto kraća, što znači da efekat nije toliko dubok i brži.

U poređenju sa neablativnom metodom, pacijenti osećaju izvesnu bol nakon ove procedure, ali je postupak poboljšao efikasnost i bezbednost u poređenju sa standardnom laserskom ablacijom.

Kontraindikacije za postupak

Unatoč očitom pozitivnom učinku, sve metode pomlađivanja kože lica imaju svoje kontraindikacije. U ovom slučaju, trebali biste istaknuti:

 • kožne bolesti kao što su psorijaza i dermatitis;
 • trudnoća i dojenje;
 • epilepsija;
 • onkologija;
 • upalni i zarazni procesi;
 • nedavno čišćenje lica hemikalijama;
 • alergija na anestetike.

Fototermoliza lica je dozvoljena na bilo kojem fototipu kože, jer se efekat ostvaruje infracrvenim zracima koji prodiru u kožu. Budući da se zacjeljivanje odvija dovoljno brzo, učinak može biti na različitim područjima.

Fototermoliza CO2

Frakcijska fototermoliza CO2 je poseban aparat za djelovanje na kožu. Metoda podrazumijeva korištenje točkovnog dubinskog efekta ugljičnog dioksidnog lasera koji ostavlja veliki broj mikrotermalnih oštećenja na koži. U dubljim slojevima kože ne dolazi samo do termičkog oštećenja, već se istovremeno i zagrijavaju susjedni dijelovi kože koji ostaju neoštećeni.

Frakciona fototermoliza CO2 lasera eliminiše razvoj neželjenih efekata. Stepen izloženosti tkiva može se podesiti promjenom površine pokrivenosti i udaljenosti između mikrotermalnih zona. To je ono što je posebno kod ovog uređaja.

Frakcijska fototermoliza daje primjetan rezultat nakon 3 postupka. Oporavak nakon zahvata je prilično brz. Nakon zahvata nastaju sljedeće promjene:

 • koža je impresivno zategnuta;
 • ten se poboljšava;
 • struktura kože je izravnana;
 • kapci su povučeni prema gore.

Frakcijsku fototermolizu provodi iskusni kozmetolog koji procjenjuje stanje kože, uzima u obzir indikacije i kontraindikacije, kao i želje pacijenta. Efikasne metode podmlađivanja pomažu svakom pacijentu da zaboravi što je sivi, bez sjaja, proširene pore koje su mučile ranije, kao i ožiljke od akni i strije.

Maksimalni efekat se postiže kod tretiranja plitkih bora. Nakon svake procedure potrebno je vrijeme za oporavak i proizvodnju kolagena i elastina neophodnih za izglađivanje bora. Konačan rezultat se može uočiti nakon nekoliko mjeseci.